Wyjątkowy rezultat projektu "Harmoniculture", w którym 15 - 20 letnie krzewy winogron wzrastają i dojrzewają wśród dźwięków muzyki, otoczone troską i miłością hodowcy. Ta... czytaj więcej
Susumaniello to rzadki antyczny szczep winogron, uprawiany na Półwyspie Salento, który jeszcze do niedawna używany był jedynie jako dodatek przy produkcji win czerwonych. Jego nazwa oznacza w miejscowej... czytaj więcej
"Czy możemy "zabutelkować" twoją osobowość? "To dziwne pytanie Elvi (Elvezia, żona Marka Shannon'a - dop. Noma) zadała mi w naszą 15-tą rocznicę ślubu. Dopiero po chwili zrozumiałem co miała na myśli. Nie ma... czytaj więcej
Z gron uprawianych na kruchej, ciemnej, czerwono-brązowej ziemi w winnicy Salento penisula, powstaje wino bogate w aromaty świeżo wyciśniętych jagód, ciemnych wiśni, przypraw i kwiatów (typowe dla win... czytaj więcej
Czyste Primitivo, nietknięte beczką, produkowane z winogron pochodzących ze starych siedemdziesięcioletnich winnic, innowacyjną metodą, polegającą na oddzielnym fermentowaniu skórek w wysokiej temperaturze i... czytaj więcej
Niezwykle przyjemne różowe wino oferujące bogactwo smaków. Aromaty egzotycznych tropikalnych owoców z odrobiną imbiru. Bogate, soczyste smaki cytrusowe uzupełniają się i łączą się z kremowymi... czytaj więcej
Wino powstałe z bardzo ciekawego, połączenia dwóch pulijskich gron. Piękny aromat kwiatów brzoskwini (Fiano), z dodatkiem doskonale poprawiającego strukturę Greco. W finale kiwi i grejpfrut.... czytaj więcej
Wynik szlachetnej, ale też nowoczesnej winifikacji grona Primitivo. A.Mano dzięki niebywałej pasji jego twórców jest winem eleganckim, mieniącym się tęczą aromatów i przyjemnych wrażeń... czytaj więcej
Mark Shannon był winiarzem z Kalifornii, Elvezia Sbalchiero guru marketingu z Friuli. Poznali się na Sycylii w 1997 roku. Mark zaproponował wizytę w Apulii, aby zobaczyć bardzo stare winorośle Primitivo. Słyszał, że Primitivo bardzo przypomina Zinfandel, z którego słynie Kalifornia. Obecnie wiadomo, że są one genetycznie identyczne.
Olbrzymia powierzchnia upraw Primitivo byłaby urzekająca dla każdego; dla kalifornijskiego winiarza było to sygnał. To miały być krótkie wakacje w Puglii, której już nigdy nie opuścił.
Od samego początku nic się nie zmieniło; produkują doskonałe wina wyłącznie z rodzimych winogron. Ich interpretacja to nowoczesny styl z głębokim szacunkiem dla regionu. Filozofią jest oferowanie niezwykłej jakości w rozsądnych cenach.
Dlaczego "A Mano"?
Mark i Elvezia są rzemieślnikami. Kontrolują każdy szczegół od winnicy do butelki z taką starannością, że ich wina są naprawdę produkowane ręcznie.
Adres strony internetowej: http://www.amanowine.com/