Opis
Susumaniello to rzadki antyczny szczep winogron, uprawiany na Półwyspie Salento, który jeszcze do niedawna używany był jedynie jako dodatek przy produkcji win czerwonych. Jego nazwa oznacza w miejscowej gwarze "osiołka". Najstarsi mieszkańcy mówią, że nazwa pochodzi od zbyt dużego ciężaru kiści winogron, który musiały utrzymywać młode winorośle przypominając objuczonego osła, inni twierdzą, że jest to wynik charakteru tego trudnego, wręcz upartego w uprawie szczepu.
"Wreszcie mamy winogrona o tej samej osobowości co producent wina..." (powiedziała Elvi - żona producenta:), a on (Mark Shannon) nie umiał się oprzeć wyzwaniu i pracy z tym cennym unikatowym gronem.
Wino ma głęboką, atramentową, purpurowo-czarną barwę. Nos intensywny, zmysłowy, pełen jeżyn i czekoladowych aromatów, oferuje również aromaty jagód, fiołków, wiosennych kwiatów, bogatej mieszanki ziół śródziemnomorskich. Jak przystało na "duże" wino jest aksamitne i niezwykle przyjemne na podniebieniu. Posiada fantastyczną świeżość, odpowiednie taniny i gładki finał, które sprawiają, ze chcesz do niego powrócić. Zachwyca swoją głeboką barwą i dużą zawartoscią tanin, które równoważą jego silną owocowość. To wino, które promienieje blaskiem ziemi, ludzi i swojego terroir.
Grona: 100% Susumaniello
Temp. serwowania: 18-20 stopni C.
Deep, ink-jet, purple-black in color. intense and sensual nose, full of black-berries and chocolate aromas, also offers aromas of violets, spring flowers, a rich blend of Mediterranean herbs. Velvety and extremely pleasant on the palate. Fantastic freshness, appropriate tannins and a smooth finale.
Wygląd
- Barwa: czerwone
- Styl: spokojne