Opis
Czyste Primitivo, nietknięte beczką, produkowane z winogron pochodzących ze starych siedemdziesięcioletnich winnic, innowacyjną metodą, polegającą na oddzielnym fermentowaniu skórek w wysokiej temperaturze i soku z winogron w niskiej temperaturze. Dzięki gorącej fermentacji wino uwalnia piękną barwę, taniny i strukturę, a zimna fermentacja wyzwala świeże owocowe aromaty. Efekt to wino przepełnione aromatami płatków róż, malin, jagód, czarnego pieprzu, z nutami suszonych moreli, likierowej wiśni, cytryny i eukaliptusa. Na świecie jest bardzo mało tak pełnych win, delikatnych i miękkich, a jednocześnie eleganckich.
Tak o swoim winie mówią Mark S. Shanon i Elvezia Sbalchiero:
„Prima Mano to najcenniejszy nasz klejnot. Wyprodukowaliśmy go w niewielkiej ilości w nadzwyczaj wyjątkowym roczniku 2015. 100% Primitivo powstało z gron zebranych z najstarszych, ponad 70 letnich winnic, znajdujących się pomiędzy Torricella i Marugo nad samym brzegiem morza. Nie użyliśmy beczki. Proponujemy ci współczesny styl z maksymalnym szacunkiem dla terroir. Rozwinęło się w sposób, z którego jesteśmy szczególnie dumni. Żadnego drewna, czyste Primitivo! Witamy w Apulii.”
Sugestie kulinarne: idealnie komponuje się z bogatymi pieczeniami oraz dojrzałymi serami (tak włoskimi jak i francuskimi), jak również z sufletem polanym gorzką czekoladą.
Temperatura serwowania 18 stopni C.
Grona: 100% Primitivo.
Wygląd
- Barwa: czerwone
- Styl: spokojne