To na pewno jeden z najważniejszych regionów produkcji wina. Liczby mówią same za siebie: 73 600 hektarów winnic i prawie 8 milionów hektolitrów produkowanego wina rocznie. Veneto to nie tylko potęga ilości, ale też i jakości. Produkuje się tu bardzo dużą gamę win, zaczynając od młodych białych, poprzez wina czerwone, musujące, prosecco oraz wina czerwone o mocnej strukturze, kończąc na passito. Najważniejsze szczepy czerwone w tym rejonie to: Merlot, Rabosso, Corvina, Rondinella, Molinara, Cabernet Franc i Sauvignon, Malbech oraz Refosco dal Pedunculo Rosso. Wśród białych dominują: Garganega, Trebbiano, Prosecco, Verduzzo, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Chardonnay, Tocai Italico, Moscato, Malvasia, Sauvignon i Manzoni Bianco. Region ten jest również największym producentem młodego wina Novello, które swą jakością każdego roku deklasuje obecne na naszym rynku podobne w charakterze wina z innego europejskiego kraju. Veneto posiada 3 strefy produkcji win klasy DOCG: Bardolino Superiore, Recioto di Soave i Soave Superiore oraz 24 strefy dla win DOC.