Najbardziej wysunięty na północ region Włoch, różnorodny, oparty na współistnieniu dwóch odmiennych miast:: Bolzano i Trento, które łączy siła i hart ducha oraz chęć pokonywania trudności, tak charakterystyczne dla mieszkańców górzystych terenów. Położenie winnic w Alpejskim otoczeniu, często na wysokości 1000 m n. p. m. sprawia, że powstające z nich wina obezwładniają nas swą finezyjnością, nie mając sobie równych. Białe wina to królestwo szczepów: Sauvignon, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Muller Thurgau, Chardonnay, Riesling a czerwone to przede wszystkim: ciemno-krwiste Lagrein i Teroldego Rotaliano oraz Cabernet, Merlot i Pinot Nero. Ulubionym delikatnym czerwonym winem mieszkańców jest Schiava zwana również Vernatsch, dorównująca popularnością wodzie mineralnej. Obok dużych przedsiębiorstw istnieje tu wiele małych rodzinnych firm, które dodają błysku i finezji tutejszej produkcji wina. Trentino Alto Adige posiada 10 stref produkcji win klasy DOC.