Sardegna (Sardynia)

Sardegna

Sardynia to wyspa położona na Morzu Śródziemnym, która jest także najstarszym regionem winiarskim we Włoszech. Historia uprawy winorośli na Sardynii sięga czasów starożytnych, kiedy to wino miało duże znaczenie zarówno kulturowe, jak i gospodarcze. Region ten słynie z produkcji wina o wysokiej jakości, głównie dzięki korzystnym warunkom klimatycznym (klimat śródziemnomorski, z gorącymi, suchymi latami i łagodnymi, wilgotnymi zimami) oraz specyficznym rodzajom winorośli uprawianych na wyspie. Najbardziej znane szczepy uprawiane na Sardynii to Vermentino i Cannonau. DOCG: Vermentino di Gallura DOC Sardynii: Alghero, Arborea, Cagliari, Campidano di Terralba o Terralba, Carignano del Sulcis, Girò di Cagliari, Malvasia di Bosa, Malvasia di Cagliari, Mandrolisai, Monica di Cagliari, Monica di Sardegna, Moscato di Cagliari, Moscato di Sardegna, Moscato di Sorso-Sennori, Nasco di Cagliari, Nuragus di Cagliari, Sardegna Semidano. IGT: Barbagia, Colli del Limbara, Isola dei Nuraghi, Marmilla, Nurra lub Nurra Algherese, Ogliastra, Parteolla, Planargia, Provincia di Nuoro lub Nuoro, Romangia, Sibiola, Tharros, Trexenta, Valle del Tirso, Valli di Porto Pino.