Piemonte (Piemont)

Piemonte

Nazywany „perłą winiarstwa włoskiego”, jedynie w Toskanii ma godnego siebie rywala. Niekończące się wzgórza, pokryte winnymi kobiercami uświadamiają nam znaczenie tego miejsca. Króluje tu czerwone grono Nebbiolo, z którego powstają sławne, wielkie wina Barolo i Barbaresco. Barbera to drugi szczep, na którym szczególnie w ostatnich latach skupia się uwaga wielu znanych producentów chcących pokazać, że również wino zrobione z tego grona może być wielkie. Choć dominują tu wina czerwone, by wspomnieć jeszcze o Dolcetto, Grignolino i samym Nebbiolo, to warto pamiętać też o słynnym białym Gavi z gron Cortese i o Roero Arneis. Biały szczep Moscato używany jest do masowej produkcji słodkich win musujących, jak również do lekko perlącego się ekskluzywnego Moscato d’Asti DOCG. Piemont posiada 7 stref produkcji win klasy DOCG: Asti i Moscato d’Asti, Brachetto d’Acqui, Barbaresco, Barolo, Gattinara, Gavi lub Cortese di Gavi, Ghemme, oraz 45 stref dla win DOC.