Region położony na północnym wschodzie Włoch. Choć jest jednym z mniejszych, to warto pamiętać, że ludność z Eneti zaczęła tutaj uprawiać winorośl już w XIII wieku p.n.e. Większość winnic ulokowana jest na południu, z dala od gór gdzie klimat jest bardzo surowy. Przeważają tu szczepy międzynarodowe, takie jak : Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Sauvignon, Traminer, ale również lokalne jak: Manzoni Bianco, Malvasia Istriana, Ribolla Gialla, Picolit, Tocai Friuliano i Verduzzo Friulano. Region słynie z produkcji białych win, uważanych za jedne z najlepszych we Włoszech, choć nie brak tutaj wysokiej jakości win czerwonych: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot czy też endemicznego Refosco dal Peduncolo Rosso. Friuli posiada 1 strefę klasy DOCG dla win Ramandolo oraz 10 dla win klasy DOC.