Emilia-Romagna

Emilia-Romagna

Emilia-Romania wraz ze swoją stolicą w Bolonii (nazywana "la grassa" czyli "tłusta") oraz miastem Modena uważana jest za jeden z najbogatszych regionów Włoch pod względem tradycji gastronomicznych i winiarskich. To tutaj kończy się kontynentalna część Włoch przechodząc w półwysep. Region słynie z kulinarnych doskonałości: szynki parmeńskiej Prosciutto da Parma, sera Parmigiano Regiano, octu balsamicznego Aceto Balsamico di Modena, bolońskiej Mortadelli i kultowych potraw, takich jak: Ragu alla Bolognese czy Fritto Misto di Pesce oraz oczywiście z wina. To kraina o wielowiekowej historii, znana ze średniowiecznych miast oraz uczelni w Bolonii - najstarszego uniwersytetu w zachodnim świecie, założonego w 1088 roku. Etruskowie, Celtowie i Rzymianie zamieszkujący te tereny wnieśli swój wkład również w rozwój tutejszego winiarstwa. Najbardziej znane szczepy to: Albana, Trebbiano, Romaniolo, Pignoletto, Bambino Bianco, Lambrusco, Sangiovese.