Rejon południowych Włoch, bardzo bogaty w wodę, stwarza idealne warunki dla rozwoju winorośli. Pierwsze winnice zostały najprawdopodobniej założone już przez Greków, a rozszerzone przez Rzymian. Nad wyraz łagodny klimat pozwala uzyskać wysoką jakość i różnorodność produkowanych win. Campania słynie z doskonałych win białych takich jak: Fiano di Avelino, Greco di Tufo i najrozmaitszych wersji czerwonego Aglianico. Szczepy pochodzące z tego regionu to między innymi białe: Fiano, Greco, Coda di Volpe, Falanghina, Asprinio, Malvasia, Trebbiano oraz czerwone Aglianico, Piedirosso, Barbera i Sangiovese. Również i w tym rejonie dbałość o tradycję podczas produkcji wina jest gwarancją bardzo wysokiej jakości. Podobnie jak całe południowe tereny Włoch Campania ma ogromne możliwości dalszego rozwoju. Campania posiada 3 strefy produkcji win klasy DOCG: Taurasi, Fiano di Adelino i Greco di Tufo oraz 17 stref dla win DOC.