Czerwone wino o skoncentrowanej rubinowo-czerwonej barwie i intensywnym zapachu dojrzałych czerwonych owoców. W smaku wytrawne, delikatne, z odpowiednimi taninami. Sugestie kulinarne: czerwone mięso,... czytaj więcej
Białe wino o słomkowo-żółtej barwie i intensywnym i trwałym bukiecie pachnącym kwiatami i owocami. Świeże, bardzo przyjemne i mineralne w ustach. Sugestie kulinarne: idealne z przystawkami, ryżem i... czytaj więcej
Cantine Iorio to projekt zrealizowany przez dwóch braci z zamiarem kontynuowania długiej tradycji rodzinnej i terytorialnej. Jak zazwyczaj w tamtych czasach, ich pradziadek i dziadek uprawiali winogrona, przetwarzali je, a następnie przechowywali wino w dużych drewnianych dębach czekając, aż kupcy z pobliskich miast je kupią. Podążając śladami swoich przodków, Pietro i Luca pokochali wino od samego początku. Na początku lat 90-tych Pietro, mając niewiele więcej niż dwadzieścia lat, postanawia otworzyć firmę, aby połączyć pasję i pracę.
Mała rodzinna piwnica, w której pradziadek, dziadek i ojciec Rolando przetwarzali winogrona, w końcu powraca do życia wraz z narzędziami, którymi pracowali jego przodkowie: drewnianą prasą, zbiornikami na wino i dużym drewnianym dębem. Kilka lat później Luca, młodszy brat, również postanawia poświęcić swoje życie pracy w branży winiarskiej.
„Nie ma nic lepszego niż budzenie się każdego ranka i poświęcanie się czemuś, co się mocno kocha. Jestem dumny z miejsca, w którym się urodziłem i chciałbym, aby dzięki moim winom wszyscy poznali jego wzgórza całkowicie pokryte winoroślą” (Pietro).
„Zapachy wydobywające się z drewnianych dębów, w których przechowywano wino, sprawiły, że zapragnąłem zająć się działalnością, która wychodząc od długiej tradycji rolniczej, spoglądała w przyszłość”. (Luca)
Adres strony internetowej: http://www.cantineiorio.it/it/