Barwa słomkowo-żółta. Bardzo szerokie spektrum aromatyczne, łączące świeże kwiaty i miód. Przyjemny i trwały smak uwodzi podniebienie miękkością i zachęcającą, dająca świeżość... czytaj więcej
Barwa intensywnie rubinowa z fioletowymi refleksami, z wiekiem przechodząca w granat. Intensywny nos, przywodzący na myśl owoce runa leśnego, wiśnię i przyprawy. Skoncentrowane i dobrze zbalansowane w... czytaj więcej
Barwa słomkowo-żółta. Typowy dla odmian bukiet z delikatnymi nutami owoców tropikalnych. Bogate i długie w smaku. Słodka, egzotyczna intensywność w połączeniu z przyjemną świeżością sprawiają,... czytaj więcej
Od czasów starożytnych Greków istniała dobrze prosperująca i bogata kraina zwana Enotria Tellus... "Kraina Wina". Dziś ta kraina nazywa się Kalabria. To najbardziej wysunięty na południe kontynentalny region Włoch. To właśnie jego granice wyznaczają słynny górzysty czubek "włoskiego buta". Posiada 800 km linii brzegowej, obmywanej przez Morze Tyrreńskie na zachodzie i Morze Jońskie na wschodzie, ma przeważnie pagórkowatą powierzchnię z imponującymi pasmami górskimi. Obecność morza i gór blisko siebie wyróżnia Kalabrię, dając jej mieszankę wiatrów, która wpływa na bujny wzrost winorośli. Pomimo upływu wieków, Kalabria nadal produkuje wina o niepowtarzalnych cechach, które zachwycają dzięki szczególnym warunkom klimatycznym, takim jak słońce, wysokie temperatury i żyzna wilgotność.
To kraina bogata w sztukę, przyrodę, kulturę, tradycje, jedzenie i wino. Jest również bogata w wioski, takie jak Marzi, w której znajduje się winnica rodziny Colacino.
Winiarnia Colacino narodziła się z pasji do ziemi i życia. Historia jej powstania sięga 1968 roku, a jej założycielem był lokalny lekarz Vittorio Collacino, który cały swój czas wolny poświęcał winu. Collacino uprawiał starożytne winorośle, z których produkował "Britto" - wino o intensywnym korzennym zapachu diamarena.
Dziś firma jest prowadzona przez dzieci doktora, Mauro i Marię Teresę, którzy oprócz samej pasji do wina odziedziczonej po ojcu, wnoszą element innowacyjności i nowoczesności w produkcji i zarządzaniu firmy, odwołując sie jednocześnie do tradycji i historii rodzinnej firmy.
Wina Colacino sprawiają, że zmysły odkrywają na nowo dawne smaki, intensywne i zdecydowane aromaty dojrzałych południowych owoców. Unikalne środowisko i rodzime winorośle nadają winom oryginalności i wyrazistego charakteru.
"Termin Terroir oznacza coś, co wykracza poza aspekty, które dotyczą gleby, na której leży winnica. Dodajemy do nich obecność winorośli w najszerszym możliwym znaczeniu, aspekt ludzki, rozumiany jako historia, kultura, tradycja ... W Kalabrii Terroir przybiera kolory kalejdoskopowej karuzeli: nawet kilka kilometrów od siebie, ta sama winorośl nabiera niepowtarzalnych cech.
Jesteśmy przekonani, że 70% jakości wina jest wynikiem pracy w winnicy. Nasze wysiłki mają głównie na celu zmniejszenie wydajności na jednostkę powierzchni poprzez ścisłą selekcję najlepszych winogron w fazie dojrzewania.
Typowe są nasze tarasowe winnice z kamiennymi ścianami w dolinie bruzdowanej przez rzekę Savuto na wysokości 500 metrów nad poziomem morza, na kawałku ziemi w zielonej Sila w obszarze Cosentino w gminie Marzi (CS).
Autochtoniczny charakter winorośli nadaje winom ich charakterystyczny, lekko pikantny charakter, jakby przypominający starożytne smaki.
Nasze wina produkowane są wyłącznie z autochtonicznych odmian: Arvino, Greco nero, Nerello cappuccio, Magliocco canino, Mantonico, Greco Bianco, Malvasia bianca i Pecorello."
Adres strony internetowej: https://colacinowines.com/