Produkcja NOVELLO we Włoszech ma już ponad 30-letnią historię. Jego łagodność oraz radosny i harmonijny smak czynią je niezwykle przyjemnym dla podniebienia...
Ponieważ Novello wytwarzane jest głównie z myślą o rodzimym włoskim rynku, sami konsumenci są gwarancją jego niezmiennie wysokiej jakości. Ponadto raz do roku, od 4 do 5 listopada w mieście Vicenza odbywa się prezentacja włoskiego Novello z różnych części Włoch. Dzięki temu jakość tego wina stale wzrasta, gdyż jego dobra ocena jest uznaniem dla producenta oraz gwarancją wysokiej sprzedaży. Veneto jest regionem, który wytwarza największą ilość Novello. Noma, która jako pierwsza zapoczątkowała w Polsce tę piękną włoską tradycję, już od ponad 20 lat współpracuje z jednym z najbardziej utytułowanych producentów z tego regionu – firmą PALADIN, stale zwiększającą krajową i europejską sprzedaż. Typowe Novello to Novello weneckie. Zgodnie z tradycją, sprzedaż Novello rozpoczyna się w pierwszych dniach listopada, i trwa, ciesząc świeżością ,,pierwszej winnej przyjemności jesieni'' przez cały karnawał.
Warto wiedzieć, że weneckie Novello długo zachowuje swoje walory i smakuje zaskakująco dobrze także latem! Butelki powinny być otwierane dopiero na pierwsze świąteczne toasty Novello. Według włoskiego obyczaju dzień ten przypada na 6 listopada. Zapraszamy do udziału w celebracji włoskiego Novello. Grono entuzjastów tego młodego wina nieustannie wzrasta. Pragniemy aby i w Państwa domach zagościł figlarny duch Salta Foss, życząc Wam rozkosznej przyjemności odkrywania tajemnicy młodego wina. Gorąco polecamy.
A tak o naszym Novello mówił Piotr Przykaza, warszawski restaurator, gospodarz programu TV Kuchnia "Jak Piotr Przykazał":