Wina musujące dzielą się na powstałe w wyniku zastosowania metody Martinotti-Charmat lub według metody Classico. Różnica pomiędzy dwoma metodami jest zasadnicza.
30 sierpnia 2015 roku we włoskim magazynie Oggi ukazał się artykuł połączony z obszernym wywiadem, tóry przeprowadził słynny włoski dziennikarz Franco Ziliani piszący o kuchni i o winie z prezesem firmy Noma - Jerzym Kułakowskim.
Tutaj tekst oryginalny po włosku:
http://www.vinoalvino.org/blog/2015/08/10886.html
Pinot Grigio to zarazem szczep i wino, bardzo znane i cenione na całym świecie. Przyzwyczajeni jesteśmy myśleć o nim jako o winie wyłącznie białym, z mocno zaznaczoną kwasowością i delikatnym aromacie. Jednak niewielu wie, że w rzeczywistości grona PG są prawie czerwone, gdyż wywodzi się on z Pinot Nero.
Oto kilka informacji, które byc może przekonają "winnych tradycjonalistów", że zakrętka na winie nie oznacza jego niskiej jakości, a wręcz przeciwnie ...